Wysłany: Nie 31 Sie, 2014 Zasady zwiedzania
Witam, od paru dni nurtuje mnie pewien problem a konkretniej czy jeżeli teren opuszczonej lokacji jest strzeżony to zasady Urbex'u pozwalają mi na wykiwanie ochrony i wejście do budynku?
Pomógł: 1 raz Wiek: 27 Dołączył: 23 Sie 2014 Posty: 14 Skąd: Zabrze
Wysłany: Nie 31 Sie, 2014
Z tego co widzę na forum sporo osób wchodzi na teren strzeżony, zasady obejmują raczej nie wynoszenie nic i nie ingerowanie w budynek (czyli bez przecinania kłódek, wybijania okien itp.
Pogadasz z ochroną, powie "nie" i co wtedy? Pogadasz, jak będziesz musiał. Poza tym to nie sport wchodzić na legalu, tylko nudy. I nie jest to kwestia zasad, ale taktyki.
Jak sam napisałeś to taktyka, a nie zasady. Każdy ma swój patent na zwiedzanie, ale dużo osób wchodzi po cichu, robi później cyrk z ochroną i często po krótkim czasie widzi się kamery/czujniki ruchu. Sam jeszcze nigdy nie zagadałem do ochrony, ale myślę, że jedną z ważniejszych zasad urbexu jest dbanie o to, żeby inni też mieli co pozwiedzać.
Przez 15 lat raz miałem kontakt z ochroną i to dlatego, że zobaczyli człowieka, którego przyprowadziłem. Może wystarczy, żeby amatorzy nie próbowali od razu ambitnych obiektów?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum